Zástupci české iniciativy EOSC představili vize do dalších let na Open Science Week 2023

Letošní Open Science Week je za námi. Akci, která se konala od pondělí 16. do pátku 20. října 2023, hostily univerzity hned v pěti českých městech, a to netradičně v hybridním formátu. Návštěvníci setkání, která koordinovala Asociace knihoven ČR, se dočkali zajímavých přednášek s předními českými i zahraničními odborníky na téma Open Science. Nechyběli mezi nimi ani zástupci iniciativy EOSC (European Open Science Cloud) v České republice.

3. 11. 2023

Bez popisku

V rámci letošního Open Science Week 2023 se instituce z celé České republiky spojily, aby přinesly zajímavé a aktuální informace ze světa otevřené vědy jak vědcům, akademikům, tak široké veřejnosti. Hned v první den této týdenní akce představil Jiří Marek, vedoucí Sekretariátu EOSC CZ, evropskou iniciativu EOSC prostřednictvím online přednášky. Jeho prezentace se zaměřila na vysvětlení samotné iniciativy a klíčové události v oblasti správy výzkumných dat v roce 2024. Prezentoval také vývoj EOSC v Evropě a přínosy této iniciativy podporující principy otevřené vědy a vytvoření budoucí Národní datové infrastruktury pro české vědce.

Spuštění EOSCu v jeho provozní fázi se dotkne každodenní vědecké práce výzkumníků, a to jak na evropské stejně, tak i na národní úrovni. Aktuální období je proto klíčové, abychom se připravili a společně diskutovali národní přístup k EOSC co nejvíce. Akce jako Open Science Week 2023, kterou dala dohromady Asociace knihoven ČR, jsou pro to tou správnou platformou,“ uvedl Marek.

V úterý se Open Science odborníci věnovali problematice správy výzkumných dat na VŠB – Technické univerzitě v Ostravě. V ranním bloku Karina Pešatová, vedoucí Školicího centra Sekretariátu EOSC CZ, detailně přiblížila význam a aktivity školicího centra účastníkům setkání. Jak Pešatová zdůraznila: "Vzdělávání a osvěta jsou klíčovými faktory úspěchu zavádění EOSCu do praxe. Téma správy a sdílení dat je v rámci akademického prostředí stále ještě novinkou a je potřeba vysvětlit řadu aspektů celé oblasti."

Třetí den akce se pozornost české Open Science komunity přesunula do Brna k tématům týkajících se právních aspektů. Přednáška Michaly Daňkové z VUT o licencování softwarů a datových sad podtrhla nutnost sdílení těchto nástrojů pro budování kvalitního výzkumu. Na otevřeném kódu, tzv. Open Source, bude založena řada komponent již výše zmíněné Národní datové infrastruktury a správně nastavené licenční podmínky jsou jedním z klíčových aspektů budoucí realizace EOSCu v ČR. Také další přednášející rozvíjeli diskusi o vztahu mezi výsledky vědeckého výzkumu a právními aspekty jejich zpřístupnění. Čtvrteční dění Open Science Weeku se přesunulo do Liberce, kde se hlavním tématem stala diskuse o Open Access – zpřístupnění vědeckých článků, knih a dat bezplatně nebo s minimálním omezením.

Celý týden vyvrcholil v Olomouci programem zaměřeným na občanskou vědu a vědeckou komunitu. Dle Valentýny Drtinové, hlavní organizátorky Open Science Week 2023 z Asociace knihoven vysokých škol v ČR, je tato spolupráce ve světě vědy 21. století zcela zásadní: „Přišlo nám důležité ukázat, že open science není téma jen pro knihovníky a další zaměstnance podpory vědy, ale že je součástí výzkumné práce vědců napříč obory. Letošní ročník Open Science Week byl mimořádný tím, že témata byla rozdělena do jednotlivých dní. A díky tomu měli posluchači na výběr širokou škálu zajímavých přednášek, a byly prezentovány i oblasti, na které se někdy zapomíná, jako je například Citizen Science.“ Dopad výzkumu na společnost a zapojení společnosti do výzkumu je jedním z důležitých aspektů zavádění EOSC nejen v ČR.

Open Science Week tradičně navazuje na stejnojmennou mezinárodní akci, která si klade za cíl propagovat koncept otevřené vědy mezi akademickou komunitou. V České republice probíhá již od roku 2008, avšak teprve letos se díky úsilí Asociace knihoven ČR podařilo spojit deset českých univerzit. Otevřená věda už není pouze teoretickým konceptem, ale nezbytnou součástí vědeckého výzkumu.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.