Volby EOSC CZ 2024: Kdo povede pracovní skupiny iniciativy?

První volby vedoucích pracovních skupin EOSC CZ (European Open Science Cloud v České republice) jsou „za dveřmi“. V druhé polovině března budou členové pracovních skupin iniciativy EOSC hlasovat o svých zástupcích na nadcházející dvouleté období. Vedoucí pracovních skupin budou mít klíčovou roli při řízení české EOSC komunity a při formování strategií pro sdílení výzkumných dat v České republice. Přečtěte si, jak bude samotná volba probíhat a kde už teď najdete informace o kandidátech na post vedoucího.

5. 3. 2024 Marie Hošťálková

Bez popisku

S blížícím se datem voleb, které se uskuteční od 18. do 21. března, se členové pracovních skupin iniciativy EOSC CZ připravují na hlasování o svých zástupcích. Ti budou mít klíčovou úlohu ve vedení iniciativy EOSC a formování spolupráce při tvorbě národní strategie pro sdílení výzkumných dat v následujících dvou letech. Prostřednictvím těchto voleb členové pracovních skupin přímo ovlivní směřování a budoucnost otevřené vědy v České republice.

Demokratický volební proces zajistí, že pracovní skupiny iniciativy EOSC v České republice budou i nadále řízeny odborníky s potřebnými znalostmi, motivací a podporou komunity. Zájemci o pozice vedoucích pracovních skupin předloží své profesní medailonky a dosavadní pracovní zkušenosti – to umožní členům pracovních skupin lépe se seznámit s kandidáty před volbou. Medailonky kandidátů jsou publikovány ve formě brožury, která je k dispozici na webu iniciativy EOSC CZ, a to v české i anglické verzi. Podle Dominiky Králikové, PR & marketingová specialistka Sekretariátu EOSC CZ, je brožura užitečným nástrojem: “Booklet s profily kandidátů není pouze seznamem jmen; jde o představení kandidátů na jednom místě. To může členům pracovních skupin pomoci lépe pochopit motivaci jednotlivých kandidátů.”

Proces voleb se uskutečňuje online skrze zabezpečené elektronické hlasování, což přináší členům pracovních skupin jednoduchost a pohodlí při vyjádření svých preferencí. Každý volič má také možnost zdržet se hlasování přímo během voleb. Pro zvolení vítěze je však nezbytné, aby kandidát získal alespoň 25 % hlasů z celkového počtu odevzdaných. Oprávněným voličem je každý člen pracovní skupiny, kdo se řádně registroval do konkrétní pracovní skupiny přes registrační formulář na webových stránkách EOSC CZ nejpozději do 17. 3. 2024, tedy den před zahájením online voleb. Volební proces proběhne v souhlasu se Statutem a jednacím řádem pracovní skupiny iniciativy EOSC v České republice.

Pro aktuální informace o průběhu voleb navštivte oficiální stránky iniciativy EOSC CZ: Volby vedoucích pracovních skupin EOSC 2024.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.